Ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης , ο κ. Στέλιος Γραφάκος και η κ. Πέπη Μπιρλιράκη

ΕΤΗΣΙΩΣ 200 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Παγκοσμίως 26 εκ. εθελοντές δότες μυελού των οστών, είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ανά πάσα στιγμή ένα δώρο ζωής στον συνάνθρωπό τους, την ίδια ώρα που ο αντίστοιχος αριθμός στην Ελλάδα είναι μόλις 18 χιλιάδες, που είναι εγγεγραμμένοι στο σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» και την τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Μάλιστα, από τις 15 χιλιάδες μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών στην Ευρώπη, στις περισσότερες ο δότης είναι εθελοντής και όχι συγγενής με τον πάσχοντα, ενώ στην Ελλάδα περίπου 200 ασθενείς το χρόνο λαμβάνουν μόσχευμα από μη συγγενή δότη, συνήθως από χώρες του εξωτερικού.
Έτσι, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη δωρεά του μυελού των οστών ξεκίνησαν χθες στο Ρέθυμνο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, ενημερωτικές δράσεις από τα μέλη του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» – Τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών, υπό την αιγίδα του συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα».
Αρωγοί στην προσπάθεια αύξησης του αριθμού εθελοντών δοτών του μυελού των οστών στο Ρέθυμνο είναι ο Δήμος Ρεθύμνου και ο όμιλος Ν. Δακαλαντωνάκη- Grecotel που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.
H Αντιδήμαρχος τουρισμού, προβολής και πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, σε δηλώσεις της ανέφερε: «Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που εμπλουτίζουν και δυναμώνουν τις προσπάθειες των κρατικών φορέων, σε θέματα υγείας είναι πολύτιμες. Ο Δήμος Ρεθύμνου δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει και να εμπλουτίσει όσο μπορεί την πρωτοβουλία του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας».
Από την πλευρά του ο διευθυντής λειτουργικού της Grecotel κ. Δηµήτρης Καλαΐτζιδάκης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ομίλου και τη δράση που εκτός από την πόλη, γίνεται και σε όλα τα ξενοδοχεία της Grecotel στο Ρέθυμνο. «Η Grecotel εδώ και 40 χρόνια παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για κοινωνικό έργο. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τους συνεργάτες του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας». Μέσα από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη του ομίλου της Grecotel σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου, βρίσκονται στο Ρέθυμνο για να ενημερώσουν και τους συνεργάτες μας στα ξενοδοχεία του ομίλου, ώστε να είναι δυνητικά δότες μυελού των οστών. Αυτή η δράση θα ολοκληρωθεί σε κάθε ξενοδοχείο της Grecotel στο Ρέθυμνο και θα συνεχιστεί και στην πόλη με τη συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνου» υπογράμμισε.
Η Πρόεδρος του συλλόγου «Ελπίδα» και της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας» κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο, ωστόσο έστειλε μήνυμα στο οποίο επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Κάθε πρωτοβουλία συμπαράστασης και αγάπης προς τα άρρωστα παιδιά μιλάει απευθείας στην καρδιά μας. Πόσω μάλλον σήμερα που η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από τον όμιλο Grecotel και τον κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη και πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο, μια πόλη με την οποία με συνδέουν άρρηκτοι οικογενειακοί δεσμοί. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμο Ρεθύμνου και τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη-Grecotel, για την πρωτοβουλία τους υπέρ των συλλόγων «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας» και όλους εσάς για τη συμμετοχή σας στη συστράτευση μας στον αγώνα για τα παιδιά με καρκίνο».

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Η αυλαία των τριήμερων εκδηλώσεων άνοιξε χθες το πρωί με εθελοντές από το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών «Δότες Ζωής» και την Ρεθεμνιώτικη ομάδα μπάσκετ «Ρέθυμνο Cretan Kings», οι οποίοι επισκέφτηκαν τρία δημοτικά σχολεία της πόλης, το 7ο, το 16ο και το 2ο δημοτικό σχολείο και ενημέρωσαν τους μικρούς μαθητές για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών. Αξιοσημείωτη ήταν η ανταπόκριση των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολείων, καθώς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ έκαναν πλήθος ερωτήσεων, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία της δωρεάς του μυελού των οστών.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στον χώρο του 2ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου, ανοιχτή εκδήλωση και ενημέρωση του κοινού από τον καθηγητή κ. Στέλιο Γραφάκο και τα μέλη του συλλόγου, σχετικά με τη διαδικασία αλλά και τη σημασία της προσφοράς μυελού των οστών. Παράλληλα, ξεκίνησε η εγγραφή εθελοντών δοτών που θα κορυφωθεί σήμερα και αύριο στο δημαρχείο Ρεθύμνου.
Συγκεκριμένα, σήμερα, από τις 10.00 έως τις 16.00 και αύριο από τις 10.00 έως τις 14.00 μπροστά από το Δημαρχείο Ρεθύμνου θα βρίσκεται όλη η αποστολή, τα μέλη του Συλλόγου και εθελοντές Ρεθεμνιώτες και θα είναι στη διάθεση των πολιτών για ενημέρωση, εγγραφή και λήψη δειγμάτων για όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.
Ο Παιδίατρος-Αιματολόγος, αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της μονάδος μεταμόσχευσης του μυελού των οστών στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», τέως πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής αιματολογικής εταιρίας κ. Στέλιος Γραφάκος μίλησε για την προσπάθεια και υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τους Ρεθεμνιώτες για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών, ένα θέμα που αφορά έναν μικρό αριθμό ατόμων που νοσούν από σοβαρά νοσήματα αλλά γι αυτούς είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί κάποιος δότης για να τους προσφέρει ζωή. Στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» όπου από το 1993 λειτουργεί η μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών, έχουμε μεταμοσχεύσει περίπου 800 παιδιά με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και το 70% των παιδιών αυτών σήμερα είναι γερό και ζει τη ζωή του».
Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών και σοβαρών αιματολογικών νεοπλασματικών ασθενειών και γενετικών νοσημάτων. Στόχος είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών από υγιή κύτταρα. Τα υγιή κύτταρα λαμβάνονται από έναν συγγενή ή εθελοντή δότη και δημιουργούν στον λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα. Πρόκειται για μια «θεραπεία σωτηρίας» για ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία, απλαστική αναιμία, κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, μεσογειακή αναιμία, που δεν μπορούν να θεραπευτούν με άλλο τρόπο.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΩΡΕΑΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Οι εθελοντές δότες αιμοποιητικών κυττάρων μπορούν με απλά βήματα να καταχωρηθούν ως εθελοντές δότες, ωστόσο πρόκειται για μια απόφαση που πρέπει να γίνεται συνειδητοποιημένα και ο εν δυνάμει δότης να είναι απόλυτα βέβαιος για την απόφασή του. Άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 18-45 ετών, που είναι υγιείς και πρόθυμοι να βοηθήσουν ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση, μέσα από τρία απλά βήματα μπορούν να εγγραφούν ως εθελοντές δότες. Αρχικά θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη μυελού των οστών. Στη συνέχεια λαμβάνεται ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να ταυτοποιηθεί ο ιστικός τύπος. Αν στο μέλλον οι εγγεγραμμένοι εθελοντές βρεθούν συμβατοί με ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, τότε θα κληθούν για δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο συλλογής του μοσχεύματος, ο κ. Γραφάκος εξηγεί: «Η διαδικασία είναι απλή, εύκολη και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για τον δότη. Βεβαίως είναι μια ταλαιπωρία. Αφού εγγραφεί στην τράπεζά μας, και ληφθεί το δείγμα και γίνει ιστική ταυτοποίηση, τα στοιχεία του δότη μαζί με το μυστικό τύπο, τα στέλνουμε ανώνυμα στον εθνικό οργανισμό μεταμοσχεύσεων και από εκεί στην παγκόσμια δεξαμενή και αν βρεθεί ποτέ κάποιος ασθενής σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, που να τυχαίνει να μοιάζει ιστικά με τον δικό μας δότη, θα καλέσουμε τον δότη, θα πάρουμε λίγο αίμα για να πιστοποιήσουμε τη συμβατότητα, να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας του και αν επιθυμεί να προχωρήσει στη διαδικασία. Στη συνέχεια θα κανονιστεί στο μέρος που νοσηλεύεται ο ασθενής να πάρει μια βαριά θεραπεία.
Την ίδια ημέρα ή μια ημέρα πριν θα καλέσουμε τον δότη για να πάρουμε τα αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία αφού τα πάρουμε θα τα στείλουμε στον χώρο που βρίσκεται ο ασθενής. Η συλλογή των κυττάρων γίνεται με δύο τρόπους. Παλαιότερα τα παίρναμε από το μυελό των οστών, είναι η πηγή που φτιάχνεται το αίμα, περιέχει τα λεγόμενα προγονικά κύτταρα και μπορούμε να τα πάρουμε τρυπώντας τα οστά της λεκάνης και όχι το νωτιαίο μυελό όπως πολλές φορές γίνεται παρανόηση. Ο νωτιαίος μυελός είναι νευρικός ιστός και δεν έχει καμία σχέση με το αίμα μας. Με μια βελόνα συλλέγουμε αρκετή ποσότητα μυελού. Για να μην ταλαιπωρηθεί και να μην πονέσει ο δότης πρέπει να υποβληθεί σε τοπική ή συνήθως σε ολική αναισθησία. Η διαδικασία είναι ανώδυνη γιατί κοιμάται και ακίνδυνη γιατί τα κύτταρα που παίρνουμε αναγεννιούνται μέσα σε 10-15 ημέρες.
Σήμερα όμως η συλλογή γίνεται κυρίως από το περιφερικό αίμα, το αίμα που κυλάει στις φλέβες μας. Χορηγείται στο δότη ένας ειδικός παράγοντας, που φυσιολογικά υπάρχει στον οργανισμό μας, για την αύξηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και στη συνέχεια γίνεται η λήψη τους με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αιμοδοσίας. Το 80% των συλλογών γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Ο τρόπος είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του δότη και μπορεί να γίνει στον τόπο που είναι ο δότης. Αν είναι στην Κρήτη δηλαδή μπορεί να γίνει στο Ηράκλειο».

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο σύλλογος «Όραμα Ελπίδας», παγκοσμίως υπάρχουν 26 εκατομμύρια εθελοντές δότες. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται περισσότερες από 15 χιλιάδες αλλογενείς μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και στις περισσότερες ο δότης είναι εθελοντής που δεν έχει συγγένεια με τον πάσχοντα. Στην Ελλάδα από τους 200 περίπου ασθενείς που μεταμοσχεύονται ετησίως οι περισσότεροι λαμβάνουν μόσχευμα από μη συγγενή εθελοντή δότη. Τα μοσχεύματα από εθελοντές δότες που παίρνουν οι Έλληνες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το εξωτερικό, διότι ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών είναι ιδιαίτερα μικρός.
Αυτό οφείλεται, όπως τόνισε ο κ. Γραφάκος σε έλλειψη ενημέρωσης και όχι σε αδιαφορία ή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί μάλιστα η Κύπρος με το 10% του πληθυσμού της, 135 χιλιάδες δότες να έχουν τη μεγαλύτερη τράπεζα δοτών σε αναλογία πληθυσμού. «Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε εθελοντές δότες στον κόσμο, δεύτερη είναι το Ισραήλ και τρίτοι οι Γερμανοί» ανέφερε ο κ. Γραφάκος.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Στόχος του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», μη κερδοσκοπικού οργανισμού είναι η λειτουργία της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών για να προσφέρει ελπίδα ζωής σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από ένα «δίκτυο» σε όλη την Ελλάδα, ώστε σε κάθε πόλη να υπάρχουν εκπρόσωποι οι οποίοι θα ενημερώνουν τους πολίτες για τη σημασία της προσφοράς και τη διαδικασία εγγραφής εθελοντών. «Λειτουργούμε περίπου 1,5 χρόνο και η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μέχρι σήμερα έχουμε εγγράψει 18 χιλιάδες εθελοντές δότες και έχουμε δώσει ήδη και δύο μοσχεύματα στο εξωτερικό. Από τους δότες το 15% είναι κρητικοί. Η ανταπόκριση από το νησί είναι μεγάλη» ανέφερε ο κ. Γραφάκος. Σε κάθε περίπτωση όσο περισσότεροι είναι οι εθελοντές δότες τόσο πιο πιθανή είναι η συμβατότητα, να βρεθεί δηλαδή συμβατός δότης για έναν ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση.
Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών, ογκολογική μονάδα παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»/Λεβαδείας 8, 11527 Αθήνα 
Τηλ. 210.7775615-6/FAX : 210.7485030

ΜΗΝΥΜΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες, δύο μέλη του συλλόγου έδωσαν μήνυμα ζωής και ελπίδας, καθώς σε νεαρή ηλικία διαγνώστηκαν με σοβαρές ασθένειες και έζησαν από κοντά την αγωνία της αναμονής για μυελό των οστών που τελικά τους χάρισε τη ζωή.
Η Παναγιώτα Καραφιλίδου, κοινωνική λειτουργός στην τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών, ανέφερε: «προσπαθώ να συμβάλω στην προσπάθεια αύξησης εθελοντών δοτών στη χώρα μας γιατί γνωρίζω από προσωπική εμπειρία το πόσο σημαντικό και χρήσιμο είναι. Σε νεαρή ηλικία νόσησα από οξεία λευχαιμία. Η μόνη θεραπευτική αντιμετώπιση για εμένα ήταν η μεταμόσχευση. Η αναζήτηση για συμβατό δότη ξεκίνησε από την οικογένειά μου αλλά δυστυχώς ο αδελφός μου δεν ήταν συμβατός δότης. Όλες μας οι ελπίδες στράφηκαν στο εθνικό και παγκόσμιο αρχείο. Περιμέναμε εναγωνίως και ευτυχώς ήμουν τυχερή και βρέθηκε. Ήταν μια κοπέλα από τη Γερμανία που σε ηλικία μόλις 25 ετών έδωσε λίγες ώρες από τη ζωή της και έσωσε τη δική μου ζωή. Δύο χρόνια μετά τη μεταμόσχευσή μου επισκέφτηκα τη δότριά μου στην Γερμανία για να τη γνωρίσω. Είναι υγιέστατη , έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια και είναι μητέρα δύο παιδιών».
Η πρωταθλήτρια σήμερα στην ξιφασκία και εργαζόμενη στο σύλλογο ως γραμματέας, κ. Έφη Βλάμη μοιράστηκε τη δική της ιστορία και ανέφερε: «Είχα νοσήσει στα 14 μου χρόνια από οστεοσάρκωμα. Στη δική μου περίπτωση δεν χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση αφού η αντιμετώπιση ήταν ο ακρωτηριασμός με χειρουργείο. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε, τώρα είμαι πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο και μέσα από το Σύλλογο προσπαθούμε να βοηθήσουμε ασθενείς».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
πηγή:goodnet.gr
Η δωρεά μυελού των οστών «σωτήρια θεραπεία» για χιλιάδες ασθενείς

Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Νέας Ορεστιάδας

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νέας Ορεστιάδας είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου ΣΕΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Ένωσης Συλλόγων & Ομάδων εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Έβρου. Συμμετέχει ενεργά στις Αμφικτιονίες, στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία, σε συνέδρια, σε τοπικές εκδηλώσεις όπως τα «Ορέστεια» και τις συναντήσεις των νέων στον ποταμό Άρδα με περίπτερα και ενημερωτικά έντυπα. Διατηρεί αυτόν τον ιστοχώρο και ενημερώνει τα μέλη του συνεχώς μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και SMS. Διατηρεί χώρο γραφείου στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο Νέας Ορεστιάδας με τις αναγκαίες υποδομές για την σωστή και γρήγορη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και την ορθή τήρηση των αρχείων αιμοδοσίας. Σκοπός του είναι η άμεση ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων ώστε η περιοχή μας και κατά προέκταση η χώρα μας να γίνει αυτάρκης σε αίμα, που θα προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από Εθελοντές Αιμοδότες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Pin It on Pinterest