Αναδημοσιεύουμε το δελτίου τύπου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για την Ελονοσία.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), αρμόδιος φορέας για την εξεύρεση και διατήρηση των εθνικών αποθεμάτων σε αίμα αλλά και για τα μέτρα ασφάλειας του αίματος προς μετάγγιση, επιθυμεί να ενημερώσει και να καθησυχάσει τον πληθυσμό σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί ελονοσίας και τις επιπτώσεις τους στην αιμοδοσία.
Όπως αναφέρει αρμοδίως το ΚΕΕΛΠΝΟ διαγνώσθηκαν 4 κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης το 2016 και 6 κρούσματα το 2015. Σποραδικά κρούσματα ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση παρατηρούνται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και δη τις μεσογειακές, χωρίς να δημιουργείται πανικός. Η χώρα μας έχει εκριζώσει την ελονοσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και τα κρούσματα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ένδειξη επιστροφής της νόσου σε ενδημική μορφή.
Τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια του αίματος από μεταδιδόμενα με τη μετάγγιση νοσήματα, είναι αυστηρά και υπερβαίνουν κατά πολύ τον κίνδυνο διασποράς των νοσημάτων, γιατί ακολουθούν κανόνες που διασφαλίζουν την ασφαλή μετάγγιση των ασθενών. Επίσης, πρέπει να τονισθεί ότι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «επηρεαζόμενη» από την ελονοσία για να αποχαρακτηρισθεί απαιτείται μεγαλύτερο του ενός έτους χρονικό διάστημα χωρίς αυτό να σχετίζεται με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων.
Το Υπουργείο Υγείας, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Ε.ΚΕ.Α. έχουν πλήρη γνώση και έλεγχο της κατάστασης και ακολουθούν την πάγια θεσμοθετημένη διεθνώς διαδικασία. Συνεπώς, δεν είναι δικαιολογημένη ούτε η έκταση που έχει πάρει η είδηση ούτε η δημιουργία ανησυχίας στους πολίτες.
Είναι λυπηρό, τα ευαίσθητα θέματα δημόσιας υγείας και εθνικής αιμοδοσίας να χρησιμοποιούνται από μέσα ενημέρωσης αλλά και επίσημα χείλη για την παραγωγή είδησης και για επικοινωνιακούς λόγους, αδιαφορώντας τόσο για τη διεθνή έκθεση της χώρας όσο και για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Επίσης η στρεβλή αναπαραγωγή των επισήμων ανακοινώσεων των φορέων, όπως η αναφορά αποκλεισμού 12 δήμων της χώρας από την αιμοδοσία, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για αποκλεισμό κοινοτήτων ή οικισμών απλά παραπληροφορεί το κοινό και αποθαρρύνει την προσφορά αίματος σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών, όπως η θερινή.
Το Υπουργείο Υγείας και το Ε.ΚΕ.Α. έχουν προγραμματίσει συνάντηση όλων των αρμοδίων φορέων για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου εντατικοποίησης των αιμοληψιών στις μη επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές της χώρας, ώστε να απομακρύνουμε το ενδεχόμενο να επηρεασθεί η εθνική αυτάρκεια σε αίμα.
Πηγή: ΕΚΕΑ