Σήμα κινδύνου εκπέμπουν χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία καθώς δεν επαρκούν οι μονάδες αίματος που τους κρατούν στη ζωή σε πολλά από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ο κάθε ασθενής πρέπει να μεταγγίζεται ανά 15 ημέρες και να παίρνει δυο μονάδες αίματος, την φορά, ώστε ο αιματοκρίτης του να είναι στο 30. Εδώ και αρκετό καιρό, όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αναγκάζεται να παίρνει μόνο μια μονάδα αίματος και να πηγαίνει στο νοσοκομείο κάθε εβδομάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η υγεία του κρέμεται σε μία κλωστή καθώς αν καθυστερήσει η επόμενη μετάγγιση τότε θα δημιουργηθούν σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό του.

Οι ασθενείς ανησυχούν όσο προχωρά ο Αύγουστος και τρέμουν για την πιθανότητα να βρεθούν για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις.

Μια από τις βασικές αιτίες στον περιορισμένο αριθμό μονάδων αίματος που υπάρχει στην χώρα είναι η δραματική μείωση στο εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό, σε εκείνους δηλαδή που επεξεργάζονται το αίμα προκειμένου να μεταγγιστεί στην συνέχεια στους ασθενείς αλλά και ο μικρός αριθμός των εθελοντών. Μόνο το 4% του πληθυσμού είναι εθελοντές αιμοδότες.

Εξαιτίας των κενών στο προσωπικό έχει περιοριστεί και το ωράριο λειτουργίας των μονάδων. Σχεδόν όλες, τα απογεύματα παραμένουν κλειστές έτσι οι εθελοντές που εργάζονται δεν μπορούν να δώσουν αίμα παρά μόνο εάν διοργανωθεί αιμοδοσία στον χώρο εργασίας τους αλλά και αυτό εξαιτίας των ελλείψεων είναι δύσκολο.

Κενά υπάρχουν και σε ιατρικό προσωπικό. Το υπουργείο υγείας έχει προκηρύξει θέσεις αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους αιματολόγους ενώ όπως καταγγέλλουν ασθενείς, γιατρός που κάλυψε την θέση στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, έφυγε μετά από λίγες ημέρες λόγω φόρτου εργασίας.

Όπως μας λέει η Βάνα Μυρίλλα, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) οι πάσχοντες, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των τακτικά μεταγγιζόμενων, σε όλη την χώρα είναι 2.700. Αν δεν μεταγγιστούν μπορούν να εμφανίσουν λιποθυμικά επεισόδια, αρρυθμίες ακόμη και ανακοπή.

Οι πηγές προμήθειας αίματος της χώρας είναι:
-45% εθελοντές
-στρατός
-συγγενικό, φιλικό περιβάλλον
-Ελβετικός ερυθρός σταυρός (η ροή έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν-προμηθεύει το Αγία Σοφία)

πηγή: CNN.gr

0/5 (0 Reviews)
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Νέας Ορεστιάδας

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νέας Ορεστιάδας είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου ΣΕΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Ένωσης Συλλόγων & Ομάδων εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Έβρου. Συμμετέχει ενεργά στις Αμφικτιονίες, στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία, σε συνέδρια, σε τοπικές εκδηλώσεις όπως τα «Ορέστεια» και τις συναντήσεις των νέων στον ποταμό Άρδα με περίπτερα και ενημερωτικά έντυπα. Διατηρεί αυτόν τον ιστοχώρο και ενημερώνει τα μέλη του συνεχώς μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και SMS. Διατηρεί χώρο γραφείου στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο Νέας Ορεστιάδας με τις αναγκαίες υποδομές για την σωστή και γρήγορη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και την ορθή τήρηση των αρχείων αιμοδοσίας. Σκοπός του είναι η άμεση ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων ώστε η περιοχή μας και κατά προέκταση η χώρα μας να γίνει αυτάρκης σε αίμα, που θα προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από Εθελοντές Αιμοδότες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Pin It on Pinterest