Στην ακριτική και όμορφη Νέα Ορεστιάδα των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, στο Βόρειο τμήμα του Ν. Έβρου, μακριά από το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και τα Κέντρα Αιμοδοσίας μια μικρή ομάδα ανθρώπων αποφασίζει την ίδρυση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών. Η ιδέα καρποφορεί μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά των κατοίκων για εύρεση αίματος την ύστατη στιγμή. Ο πυρήνας της ομάδας είναι υπάλληλοι του εργοστασίου ζάχαρης. Στις 5 Δεκεμβρίου του 1979 ιδρύεται ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός» Νέας Ορεστιάδας με καταστατικό εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο της Αλεξανδρούπολης.

Μετά από το πετυχημένο πολυετές έργο του ο Σύλλογός αριθμεί σήμερα περισσότερα από χίλιους ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά σε τακτικές εθελοντικές αιμοδοσίες και άλλες δράσεις. Διοργανώνει τουλάχιστον έξι εθελοντικές αιμοληψίες το χρόνο, οι οποίες πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη της πόλης μας όπως το Κέντρο Υγείας, το πολιτιστικό πολύκεντρο, το πανεπιστήμιο και το 8ο δημοτικό σχολείο. Συνεργάζεται αρμονικά με το Κέντρο Αιμοδοσίας του ΓΠΝ Αλεξανδρούπολης και του τμήματος αιμοδοσίας του νοσοκομείου του Διδυμοτείχου. Η διαχείριση του αίματος (περίπου επτακόσιες μονάδες ετησίως) γίνεται με ευθύνη της Διεύθυνσης του Κέντρου Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης. Το αίμα που συγκεντρώνεται διατίθεται σε παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία, χρόνιους πάσχοντες, στις οικογένειες των Εθελοντών Αιμοδοτών και γενικά σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νέας Ορεστιάδας είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου ΣΕΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Ένωσης Συλλόγων & Ομάδων εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Έβρου.

Συμμετέχει ενεργά στις Αμφικτιονίες, στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία, σε συνέδρια, σε τοπικές εκδηλώσεις όπως τα «Ορέστεια» και τις συναντήσεις των νέων στον ποταμό Άρδα με περίπτερα και ενημερωτικά έντυπα.

Διατηρεί αυτόν τον ιστοχώρο και ενημερώνει τα μέλη του συνεχώς μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και SMS. Διατηρεί χώρο γραφείου στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο Νέας Ορεστιάδας με τις αναγκαίες υποδομές για την σωστή και γρήγορη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και την ορθή τήρηση των αρχείων αιμοδοσίας.

Σκοπός του είναι η άμεση ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων ώστε η περιοχή μας και κατά προέκταση η χώρα μας να γίνει αυτάρκης σε αίμα, που θα προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από Εθελοντές Αιμοδότες.

0/5 (0 Reviews)

Pin It on Pinterest